Επίσκεψη και ενημέρωση του Ε.Κ.Α.Β. στο σχολείο

Ενημέρωση από το Ε.Κ.Α.Β.

 

Κάθε 45 δευτερόλεπτα συμβαίνει και μία καρδιακή ανακοπή  !

Στην Ευρώπη 400.000 άτομα παθαίνουν  αιφνίδια καρδιακή ανακοπή με ποσοστό επιβίωσης λιγότερο από 10%.  Πρόκειται για στατιστικά στοιχεία που αποκαλύπτουν τις πραγματικές διαστάσεις του προβλήματος και δημιουργούν την πρόκληση για αντιμετώπιση του.

Η άμεση παροχή βοήθειας τα πρώτα λεπτά καρδιακής ανακοπής, εκτός νοσοκομείου αφορά άμεσα τα πρώτα πρόσωπα που τυχαία θα βρεθούνε  μπροστά στο γεγονός. Με δεδομένο πως μία παρέμβαση μέσα στα πρώτα 3-4 λεπτά από το συμβάν μπορεί να αυξήσει την πιθανότητα επιβίωσης του θύματος πέραν του 50%.

Εκείνο που απαιτείται είναι να εξοικειωθούν ολοένα και περισσότερο άτομα ώστε να παρέχουν σωστή  καρδιοαναπνευστική αναζωογόνηση  μέχρι να βρεθεί εξωτερικός απινιδωτής  και να έρθει εξειδικευμένη βοήθεια και Ασθενοφόρο.

 

Στα πλαίσια της ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης των μαθητών του σχολείου μας στις 13/5/22 μας επισκέφτηκε το ΕΚΑΒ και οι μαθητές μας ενημερώθηκαν για το τι είναι η  ΚΑΡΠΑ και κάνανε πρακτική εξάσκηση πάνω σε εκπαιδευτικά Προπλάσματα (κούκλες) χωρισμένοι σε ολιγομελής ομάδες. Ακόμη ενημερώθηκαν για τη  λειτουργία,  τη  χρήση απινιδωτή , για το πως μπορούν να αντιμετωπίσουν τον πνιγμό από ξένο σώμα και πως μπορούν να κάνουν ανάνηψη.

 

Για την υλοποίηση της δράσης  συνεργάστηκαν οι ακόλουθοι  εκπαιδευτικοί :

Βόντσα Βασιλική,    Ηλιάδου Αρχοντή,    Κακάλη  Ελένη , Αβρανάς  Ιωάννης,

Βλασιάδη Μαρία ,  Μεντελή Θωμαή