Έκθεση αξιολόγησης του εκπαιδευτικού χαρακτήρα της διδακτικής επίσκεψης

Την Δευτέρα 23/12/2015 Το Γυμνάσιο Ξηρολίμνης πραγματοποίησε διδακτική επίσκεψη στη Σιάτιστα.


Αναχωρήσαμε την προβλεπόμενη ώρα και φτάσαμε στο Παλαιοντολογικό Μουσείο στις 9.00 π., μας  υποδέχτηκε ο λαογράφος Κος Γ.Μπόντας ,ο οποίος μας ενημέρωσε για την ιστορία του Μουσείου και την Ιστορία της Σιάτιστας, ακολούθησε  ξενάγηση στο παλαιοντολογικό  μουσείο.

Η ξενάγηση στο Εκκλησιαστικό Μουσείο ,το οποίο στεγάζεται στη Μητρόπολη ,έγινε από την κ. Σουζάνα Σιαμσιάρα -Καλαμπούκα ,  θαυμάσαμε τις διάφορες τεχνοτροπίες των εκκλησιαστικών εικόνων (βυζαντινή ? μεταβυζαντινή περίοδο).

Στη συνέχεια επισκεφτήκαμε το χριστουγεννιάτικο χωριό , στην πλατεία της Σιάτιστας(Χώρας) και  εν συνεχεία μεταβήκαμε στην περιοχή της «Γεράνειας» για να θαυμάσουμε την εκκλησία της Αγίας Παρασκευής, με το κρυφό σχολείο. Η εκκλησία  κτίστηκε το 1677 και αποτελεί την πιο παλιά εκκλησία στην περιοχή. Η εκκλησία αυτή είναι μία από τις τέσσερις εκκλησίες στη χώρα μας όπου στο γυναικωνίτη της  υπάρχουν  εικόνες τεσσάρων σοφών. Η Αγ. Παρασκευή είναι γνωστή για το επίχρυσο, ξυλόγλυπτο τέμπλο της ,τις πλούσιες τοιχογραφίες της  και τα δεσποτικά  οι εικόνες δε του τέμπλου είναι έργα του Θεόδωρου Πουλάκη του Κρητός.

Στο λαογραφικό Μουσείο ξεναγηθήκαμε από την ιδιοκτήτρια του Μουσείου κ. Τατιάνα Ντέρου , μας δόθηκε η δυνατότητα να έρθουμε σε επαφή με τον  πολιτισμό της Σιάτιστας του 17ου– 18ου ,να  θαυμάσουμε τις σπάνιες συλλογές της και να κάνουμε ένα ευχάριστο ταξίδι στο παρελθόν. Οι μαθητές είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν στοιχεία της πολιτιστικής τους κληρονομιάς.

Η  τελευταία επίσκεψή μας στη Σιάτιστα  ήταν στο Οινοποιείο «Δύο φίλοι» . Η ιδιοκτήτρια  κ. Γεωργία Γκουτζιαμάνη  μας ενημέρωσε για την διαδικασία παρασκευής κρασιού με τις υπερσύγχρονες εγκαταστάσεις και τεχνολογίες και ξεναγηθήκαμε στους χώρους του οινοποιείου.

Θεωρούμε ότι οι εκπαιδευτικοί στόχοι που είχαν τεθεί από την σχολική μας κοινότητα επετεύχθησαν, καθώς οι μαθητές εμπλούτισαν τις γνώσεις τους σχετικά με την ιστορία της Σιάτιστας και της Μακεδονίας γενικότερα και τις σύγχρονες διαδικασίες βιοτεχνολογίας.