Καζάνι 2017

ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΤΣΙΠΟΥΡΟΥ

Το πρώτο βήμα είναι ο τρύγος των σταφυλιών. Έπειτα βάζουμε τα πατημένα σταφύλια σε δεξαμενές. Στη συνέχεια περνάμε τα σταφύλια από ένα ειδικό μηχάνημα ώστε να αφαιρεθούν τα κουκούτσια τους. Το αφήνουμε περίπου 40 ημέρες ώστε να κατέβει η θερμοκρασία του στους 15 βαθμούς/γράδα περίπου. Έπειτα βάζουμε τα σταφύλια σε καζάνι χωρητικότητας 130 κιλών. Το αφήνουμε να βράσει μέχρι ο ατμός να περάσει το τόξο και να φτάσει στην ψύξη και να γίνει τσίπουρο έχοντας όμως χαμηλή φωτιά διότι μπορεί να ανατιναχτεί το καζάνι. ?Όταν το τσίπουρο ξεκινήσει να τρέχει χρησιμοποιούμε το γράδο για να μετρήσουμε τη θερμοκρασία του. Η θερμοκρασία ξεκινάει συνήθως από τους 25 βαθμούς/γράδα. Σταματάμε τη βράση του τσίπουρου στους 15 βαθμούς/γράδα. Στη συνέχεια βάζουμε το τσίπουρο σε δεξαμενές οι οποίες ανάλογα με την επιθυμία του καθενός μπορούν να περιέχουν γλυκάνισο ώστε να έχει το τσίπουρο πιο γλυκιά η γεύση. Τα σταφύλια που απομένουν στο καζάνι αξιοποιούνται στην κηπουρική θερμαίνοντας το χώμα. Μετά προσθέτουμε το τσίπουρο με το γλυκάνισο μέσα στο καζάνι ώστε να πραγματοποιηθεί η δεύτερη βράση. Η δεύτερη βράση ξεκινάει από θερμοκρασία 32 βαθμούς/γράδα και καταλήγει σε θερμοκρασία 21 βαθμούς/γράδα Τέλος βάζουμε το τσίπουρο σε σιδερένιες δεξαμενές. Είναι σημαντικό να τονίσουμε ότι απαγορεύεται να πιούμε το τσίπουρο αμέσως μετά τη δεύτερη βράση αλλά πρέπει να το αφήσουμε να ξεκουραστεί τουλάχιστον 24 ώρες.